Haal het meeste uit uw hond

Gedragstherapie hond
Als u op mij lijkt, dan is de kans groot dat uw hond sproeten heeft. Honden behoren immers tot de meest expressieve wezens op aarde en gezichtsuitdrukkingen zijn een van hun vele manieren om te communiceren. Wanneer u uw huisdier gelukkig of verdrietig gedrag ziet vertonen, kan het gemakkelijk zijn om aan te nemen dat hij die emoties voelt. Als u de situatie echter van dichterbij bekijkt en uw hond langer dan vijf seconden vanuit verschillende hoeken observeert, begint u te beseffen dat er misschien ook iets anders aan de hand is. Gedragstherapie is een uitstekende manier om het beste uit uw hond te halen, niet alleen omdat het hem helpt zich beter en gelukkiger te voelen, maar ook omdat het langdurige voordelen kan hebben. Als u een licht geval van verlatingsangst heeft of als uw pup dwangmatig kauwspeeltjes of krabpalen gebruikt, dan zal gedragstherapie voor uw hond u helpen deze problemen eerder vroeger dan later onder controle te krijgen. Het is ook een van de beste manieren om uw hond gezond te houden, omdat het zich eerst en vooral richt op zijn mentale toestand in plaats van op zijn fysieke verschijning. Hier is alles wat u moet weten over gedragstherapie.

Wat is gedragstherapie?

Gedragstherapie is het klinisch gebruik van gedragsmodificatie om gedragsstoornissen bij zowel dieren als mensen te behandelen. Het is gebaseerd op het idee dat elk gedrag wordt bepaald door een specifieke reeks prikkels. Door de prikkels te manipuleren kunnen we het gedrag veranderen.

Deze methode is een van de oudste behandelingen voor gedragsstoornissen en wordt al vele jaren met succes gebruikt in diergeneeskundige praktijken. In de afgelopen 30 jaar is ze in toenemende mate gebruikt in de klinische psychologie om veel verschillende soorten stoornissen te behandelen.

Gedragstherapie wordt over het algemeen één op één met de patiënt gedaan en maakt gebruik van een aantal verschillende technieken om de patiënt te helpen copingstrategieën te ontwikkelen. Er zijn een aantal verschillende protocollen die kunnen worden gebruikt. Enkele daarvan zijn:

Wanneer is gedragstherapie een effectief middel?

In veel gevallen is het geen goed idee om gedragstherapie te gebruiken als primaire behandelmethode. Dit is vooral het geval bij ernstigere of langdurige gedragsproblemen. Het is ook geen goed idee om gedragstherapie te gebruiken als een “snelle oplossing” voor een specifiek probleem. Als uw pup bijvoorbeeld verlatingsangst heeft, is het niet ideaal om hem te dwingen bij u weg te gaan als hij er niet klaar voor is of zich niet goed voelt.

Bij sommige honden kunnen fysieke problemen of medische aandoeningen de oorzaak zijn van hun gedragsproblemen. In deze gevallen kan therapie uiterst nuttig zijn om uw hond te helpen zich beter te voelen en zijn gewone gezondheid en leven weer op te pakken.

Hoe doet u gedragstherapie met uw hond?

Er zijn een aantal verschillende gedragstherapietechnieken die u kunt gebruiken om uw hond te helpen zijn problemen te begrijpen en ermee om te gaan. Wanneer u een nieuwe aanpak probeert, is het een goed idee om een gedragstherapeut als gids te gebruiken. Zo kunt u mogelijke valkuilen vermijden en er zeker van zijn dat u de techniek correct toepast. Dit gezegd zijnde, volgen hier enkele van de meest gebruikte technieken:

  • Uitdoving: Dit betekent simpelweg dat u elke situatie probeert te vermijden waarin uw hond het gedrag vertoont dat u wilt dat hij stopt. Als uw hond de gewoonte heeft op bepaalde dingen te kauwen, kunt u die voorwerpen vermijden of ze bedekken. Als hij de gewoonte heeft naar de deur te gaan, kunt u hem iets of uw lichaam in de weg leggen zodat hij niet naar de deur kan.
  • Inperking: Een inperkingsoefening wordt vaak gebruikt bij honden die hardnekkige of ongepaste plasproblemen hebben. Het kan ook worden gebruikt om te helpen bij kauwproblemen of als alternatief voor straf wanneer uw hond een slecht gedrag heeft aangeleerd.
  • Discriminatie: Deze oefening wordt gebruikt om uw hond te leren discrimineren tussen goede en slechte ervaringen. Als uw hond bijvoorbeeld voortdurend op mensen springt, kunt u hem leren om te gaan zitten als er iemand aan de deur komt, zodat hij leert dat dit geen goede ervaring is.

Conclusie

Naarmate de populatie oudere honden blijft toenemen, neemt ook de behoefte aan gedragstherapie toe. Niet alleen komen bepaalde medische aandoeningen vaker voor bij oudere honden, maar ze hebben ook meer kans op gedragsproblemen door hun gevorderde leeftijd.

Als uw hond tekenen vertoont van milde of ernstige gedragsproblemen, is het belangrijk om hem door een deskundige te laten onderzoeken. Mogelijk is er sprake van een medische aandoening, zoals artritis, waardoor uw hond pijn lijdt. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat uw hond gewoon een soort angst ervaart.

Met de juiste gedragstherapie kunt u uw hond weer op de rails krijgen en leren hoe u in de toekomst beter met hem kunt omgaan. Met de juiste behandeling zal uw hond gelukkiger zijn, zich beter gedragen en veel gezonder zijn dan ooit tevoren.